VIDEO | Analistul financiar Iancu Guda e explicat, la podcastul ALTCEVA, cum să ne cheltuim banii cu cap. Ce reprezintă aplicația „Money in Motion”

VIDEO | Analistul financiar Iancu Guda e explicat, la podcastul ALTCEVA, cum să ne cheltuim banii cu cap. Ce reprezintă aplicația „Money in Motion”
Analistul financiar Iancu Guda, la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene
Publicat: 22/10/2023, 17:57
Actualizat: 22/10/2023, 18:41

Iancu Guda, realizatorul emisiunii „Banii în mișcare”, de la Digi 24, și unul dintre analiștii financiari de top din România, a fost invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului ALTCEVA de sâmbătă, 21 octombrie. Printre altele, expertul a explicat și cum să ne cheltuim banii cu cap.

În primul rând, el a fost de acord cu realizatorul podcastului, cu privire la recomandarea de a avea o agendă în care să notăm clar nivelul de cheltuieli… pentru copii, pentru hrană etc.

Totuși, expertul financiar a afirmat că o astfel de agendă nu te ajută să vezi ușor, revelator și simplu, diverse statistici, astfel că lucrează la o aplicație, în acest sens, care va fi gratuită și ne va ajuta să ținem mult mai bine socoteala banilor care ne ies din cont.

„Se cheamă MIM, de la Money in Motion (Bani în mișcare). O vom lansa la începutul anului următor, sper în ianuarie, o aplicație foarte complexă , în care investim foarte mult, dar chiar vreau să ofer românilor un instrument gratuit, simplu, de a introduce – 1 minut/zi – cheltuielile. E o aplicație unde poți să introduci mai mulți membri de familie. Dacă ești în Cluj și soția e în Constanța, în deplasare, pe același cont se loghează doi useri care fac parte din aceeași gospodărie și introduc cheltuielie. Durează 1 minut/zi/familie, că să ne recăpătăm independența și libertatea financiare”, a spus Iancu Guda, la podcastul ALTCEVA.

El a vorbit, totodată, si despre cheltuielile de care nu avem nevoie, care nu se impun, dar și cum putem să economisim bani din salariu.

„Pleci de la venituri-economii=cheluiteli. Deci, dacă îți propui să economiseșți 20%… din start, în ziua în care ti-au intrat banii în casă… ai, să zicem, 10.000 de lei, 2.000 de lei au dispărut, economii puse deoparte, nu te-ai atins de ei. Prima dată te plătești pe tine! E o vorbă a banilor: «Save me today, i will save you tomorrow / Economisește-mă astăzi, eu te voi salva mâine!»”, a mai spus expertul financiar.

El a amintit și de metoda părinților săi de a economisi bani, în anii ’90, când nu existau instrumente financiare sofisticate.

„Puneau pe masă banii și ziceau… «Ăștia îi punem la CEC, pentru viitorul vostru, pentru educație, pentru sănătate». Și îmi aminteam că e pentru binele nostru, acea suma economisită, și nu aveam o frustrare că mai cumpăram, la sfârșit de lună, pe caiet de la magazinul alimentar, că nu ne mai ajungeau banii rămași. Apărea constrângerea, trebuia să ne încadrăm în banii care rămân, dar nu era o constrângere pe care să o percepem ca pe o frustrare pentru că înțelegeam de ce”, a completat Iancu Guda, care a mai spus că el crede acum în pași mici și în echilibru.

„Pași atât de mici, încât nici nu îi observi. Eu cred că acele cheltuieli ar trebui să se încadreze în ce ne propunem și să fim conștienți de încă un exercițiu: când dai 1 leu pe ceva, nu dai 1 leu… dai 8 lei. Pentru că în 30 de ani, practic, dacă știi să dublezi banii, un randament real nominal de 10%/an, minus inflație – cam 3% , cât e media pe 10 ani – practic, tu dublezi banii în 10 ani. Și atunci… 1 leu, astăzi, înseamnă 2 lei peste 10 ani, iar cei 2 lei înseamnă 4 lei peste 20 de ani și cei 4 lei înseamnă 8 lei peste 30 de ani. Și eu… când aleg între o mașină de 12.000 și una de 10.000, pentru mine diferența nu e de 2.000 de euro. Sau când aleg un concediu de 3.000 de euro și unul de 2.500, diferența nu e de 500 pentru că din acei 500 de euro eu știu cum să fac 4.000, în 30 de ani”, a mai precizat realizatorul emisiunii „Banii în mișcare”, de la Digi 24, și unul dintre analiștii financiari de top din România.

Iancu Guda, 13 ani de experiență în managementul riscului de credit

Absolvent al facultății FABBV (Finanțe Asigurări Bănci și Burse de Valori) din cadrul ASE București, Iancu Guda a finalizat cu succes programul DOFIN—Centru de Excelență European.

Ulterior, a obținut toate cele trei nivele de certificare CFA (Chartered Financial Analyst), în anul 2016, și deține autorizația de formator ANC (Autoritatea Națională pentru Calificări).

Începând cu noiembrie 2014, a urmat cursurile EMBA Sheffield University, pe care le-a finalizat cu succes (calificativ cu distincție) la finalul anului 2016, fiind câștigătorul singurei burse integrale la nivel național.

Este membru activ al AAFBR (Asociația Analiștilor Financiar-Bancari din România) începând cu Martie 2012. De asemenea, este membru activ în cadrul altor asociații de renume, precum CFA România, Asociația Trezorierilor sau Asociația de Management al Creanțelor Comerciale.

În cei peste 13 ani de experiență în managementul riscului de credit, acumulați la compania Coface, a întâlnit peste 1.000 de antreprenori din toate domeniile de activitate, a analizat declarațiile financiare pentru aproape 100.000 de companii care au intrat în insolvență, a susținut cursuri de finanțe corporative pentru aproximativ 1.000 de profesioniști din toate industriile și a fost invitat în calitate de lector, ca să susțină prelegeri privind mediul de afaceri din România, la aproape 100 de evenimente publice.

Urmărește podcastul integral cu Iancu Guda doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Energia din Marea Britanie, scumpită de fenomenele meteorologice și de conflictele internaționale